viernes, 18 de octubre de 2013

Altres maneres d'arrencar un ordinador

Sistemes duals
Cada vegada és més freqüent que un usuari faci servir un SO per a certes coses i un altre usuari per a d'altres, segons les caracterîstiques pròpies. Tots dos poden estar instal·lats en la mateixa màquina, de manera que s'engegui un o l'altre segons convingui. Aixó és un sistema dual o d'arrencada dual.
Els discos durs dels ordinadors s'organitzen mitjançant particions. En cada partició s'hi pot definir un sistema de fitxers diferent, i col·locar-hi els fitxers necessaris per a cada SO.


En la imatge apareix un disc dur de 4,5 GB dividit en tres parts:
  • Una partició de tipus NTFS que conté un SO Windows XP.
  • Una partició de tipus Ext3 que conté una distribució de Linux Kubuntu.
  • Una partició de tipus Linux-swap que servirà d'espai d'intercanvi de fitxers entre Windows i Linux.
Hi ha diferents gestors d'arrencada.nament
Hi ha molts programes de virtualització com ara VirtualPC, Bosh i Colinux, però potser el més estès sigui VMWare. LINK: (http://www.vmware.com/es/)


Sistemes operatius a Live-CD
Els més habituals són SO Linux, com ara el Knoppix o el Kubuntu. Per poder-los utilitzar cal que l'ordinador tingui configurada la BIOS per arrencar des del CD-ROM.
Aquests sistemes live-CD permeten provar sistemes operatius i utilitzar les aplicacions que hi vénen instal·lades sense que calgui tocar res del que tinguem instal·lat en la nostra màquina. N'hi ha prou de tancar-los i enretirar el CD o DVD per tornar a la situació original de partida.
  • Lilo i Grub són els més utilitzats en sistemes Linux.
  • Loader és el més utilitzat en sistemes microsoft.

Màquines virtuals i sistemes en mode On-live
Fins no fa gaire, per provar el funcionament d'un SO, calia instal·lar-lo al disc dur de l'ordinador. Ara això ja no és necessari.
La <<virtualització>>, molt estesa avui dia en el món dels servidors d'Internet, consisteix en l'execució d'un programa que emula un ordinador complet dins un SO en funcio

No hay comentarios:

Publicar un comentario