viernes, 4 de octubre de 2013

Definició i estructura

El sistema operatiu és el programa o el conjunt de programes que efectuen la gestió dels processos bàsics d'un sistema informàtic, i permet l'execució normal de la resta de les operacions.


  • El nucli, també anomenat kermel, s'encarrega del control de la resta dels mòduls. És una part fonamental del sistema operatiu. Gestiona les peticions que fan els altres components que es volen comunicar amb el processador, així com l'assignació de tasques al processador. Atorga un temps de procés a cada tasca i, si aquesta no s'acaba a temps, la passa a la cua de processos, assignant el temps del processador al procés següent.

  • L'administrador de memòria s'encarrega d'assignar, de manera ordenada, un espai de memòria RAM a cada procés per emmagatzemar-ne els resultats, dades temporals o per emmagatzemar el mateix procés si ha passat a la cua en finalitzar el temps que tenia assignat.

  • El sistema d'entrada i sortida (E/S) s'encarrega de controlar els diferents dispositius connectats a l'ordinador. Tots els dispositius funcionen de manera simultània (el monitor, el CD_ROM, la impressora, l'escàner, etc.) i uns són més ràpids que d'altres a l'hora de treballar. Per evitar que l'ordinador es quedi blocat mentre espera la resposta d'algun d'ells, s'utilitza la tècnica de "cues de procés". Consisteix a emmagatzemar les dades que necessita el dispositiu per funcionar esperant que estigui llest per ser utilitzat.


  • L'administrador de fitxers s'encarrga de la creació, modificació, elimiació i localització dels fitxers necessaris per treballar. També s'encarrega de comprovar els priviliegis d'accés dels usuaris, és a dir, si un usuari pot o no llegir un fitxer, modificar-lo o eliminar-lo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario